Autor:
Loit Jõekalda

Loit Jõekalda “Kiviaja graafika” Delta õppehoones

Alates 4. maist saab Delta õppehoone II korrusel nautida arvutiteaduse instituudi korraldatud näitust “Kiviaja graafika”, mille autor on graafik Loit Jõekalda. Näitusel esitletud fotod ja frotaažtõmmised on pärit esiajalooliste kaljujooniste leiukohtadest.

16. mail kell 16.00 on kõigil võimalik liituda autorituuriga, kus Loit Jõekalda oma töid ja tehnikat tutvustab. Tuur algab Delta õppehoone II korruse koridorist ning toimub nii eesti kui ka inglise keeles.

Kaljujoonised on maailma vanimad säilinud dokumendid inimese võimest oma ümbrust uurida, kirjeldada, mõtestada ja visualiseerida. Kunstnik Loit Jõekalda on koos teadlastega osalenud paljudel välitöödel ning dokumenteerinud väga haruldasi kaljujooniseid.

Näitusel "Kiviaja graafika" on fotod Onega järve idakaldalt ja Valgemere Karjalast, Koola poolsaare ja Altafjordi esiajalooliste kaljujooniste leiukohtadest. Lisaks on näiteid ka kaugematest paikadest: Tanum (Rootsi), Northumberland (Inglismaa), Valcamonica (Lombardia, Itaalia), Tomi jõgi (Siber, Venemaa), Minusinski org (Hakassia, Venemaa), Cederbergi mäestik (Lõuna-Aafrika), Shulgan-Taši koobas (Lõuna-Uural, Baškortostan, Venemaa). Kaljujoonised on jäädvustatud välitöödel aastatel 1987–2011.   Selle näituse fotodel olevate neoliitikumi kujutiste vanuseks on umbes 6 000 aastat. Lõuna-Uurali paleoliitiliste koopajooniste vanuseks umbes 15 000 aastat.

Esiajalooliste kaljujooniste galeriisid on leitud kõigilt asustatud mandritelt. Korduvad sümbolid võivad tähendada sakraalseid rituaale ja ohverdamispaiku, viisi suhelda ümbritseva loodusmaailma ja Loojaga. Üllatav on, et sarnaste kujundite ja motiividega leiukohad asetsevad üksteisest tuhandete kilomeetrite kaugusel ja eri mandritel.

Frotaažtõmmised kaljuraienditest ja fotod on näituse autori katse jäädvustada muutlikku protsessi praegusel hetkel. Frotaažtehnika võimaldab küllaltki täpselt dokumenteerida mõne millimeetri sügavusi reljeefseid kaljuraiendeid ja samas rõhutada nii sümboleid ja detaile kui ka joonistevahelisi kaljupragusid. Dokumenteeritud materjali põhjal võime võrrelda eri paikade ja ajastute kujutiste teostust, temaatikat ning stiile.

Tehisintellekti ajastul tasub heita pilk tagasi tuhandete aastate tagusesse inimese mõttemaailma, et seda paremini mõista. Loit Jõekalda “Kiviaja graafikat” saab Delta õppehoones näha kuni septembri lõpuni. Olete teretulnud!


Loit Jõekalda (s 1951) on eesti graafik ja mitmete rahvusvaheliste näituseprojektide kuraator. Alates 1991. aastast on tal olnud 43 isiknäitust ning ta on korraldanud näitusi Eestis, Hiinas, Iirimaal, Inglismaal, Leedus, Lätis, Prantsusmaal, Rootsis, Saksamaal, Soomes, Taanis, Ukrainas, Valgevenes, Venemaal. Ta on Eesti Vabagraafikute Ühenduse juhatuse liige ja Kunstnike Liidu volikogu liige, Eesti Muinastaideseltsi ja Eesti-Saami Ühenduse asutajaliige. Alates 2010. aastast on ta Soome Muinastaideseltsi auliige ning 2020. aastast Eesti Kunstnike Liidu auliige.

TÜ vaimse tervise konverents „Tööheaolu – mis ja kelle asi?“

Täna kõneldakse vaimse tervise konverentsil tööheaolust

Students behind the desk

Tartu Ülikooli mängujämm 2024

Energiatehnoloogia

Ülikool toob Ida-Virumaale tippspetsialiste ja tulevikutehnoloogiaid