[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"41264","attributes":{"alt":"","title":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1}}]]Toodete väljatöötamisel tegi ettevõtte tihedat koostööd Tartu ja Turu
ülikooli teadlaste ning tootearendajatega firmast OY Foodwest, et
ühendada bakteri head omadused soomlaste maitseeelistuste ja
tootmisprotsessi võimalustega. Esimesena jõudsid poelettidele vähese
laktoosisisaldusega maasika joogijogurt ja banaani-vanilli joogijogurt,
millesse lisatud ME-3 soodustab seedimist, aitab vältida
seedeinfektsioone ja vähendada ateroskleroosi riski. Mais lisanduvad
tooteperesse jogurti-kohupiimakreemid.
Toote väljatöötanud firma OY Foodwest juhataja Jukka Lähteenkorva sõnul
on see tähtis sündmus, sest julgustab ka teisi väiksemaid tootjaid
arendustöösse panustama.
"Maitokolmio on hea näide sellest, kuidas arenduskeskuse pädevuse
kasutamine annab võimaluse suurfirmade kõrval edasi areneda.
Arendustegevuse riiklik toetamine TEKESi ja omavalitsuste poolt annab
reaalse lisaväärtuse nii ettevõtlusele kui ka tervislike toodete
tarbijatele," ütles Jukka Lähteenkorva.
Maitokolmio juhataja Juha Murto-Koivisto sõnul on Soome tarbija jaoks
uus ka pooleliitrise tetrapaki kasutamine. Joogijogurteid pakuti seni
vaid plastpudelites, nüüd kasutatakse aga tetrapakke, mis on
keskkonnasõbralikule tarbijale hea uudis.
Maitokolmio on esimene välisriigi ettevõte, mis erilist, oksüdatiivset
stressi allasuruvat piimhappebakterit ME-3 sisaldavate toodetega turule
tuleb. Samas jätkub ülikooli koostöö ASga Tallinna Piimatööstus, mille
piimatoodete sari Hellus on Eesti turul juba 2003. aasta maist.
Eri koostööpartnerite abiga loodetakse bakteriga rikastatud tooteid
peale Eesti ja Soome pakkuda tarbijatele veel 14 riigis, kus ülikool
patendikaitset taotleb.
Avastuse autorid on Marika Mikelsaar, Mihkel Zilmer, Tiiu Kullisaar,
Heidi Annuk, Epp Songisepp. ME-3 rakendusuuringuid ülikoolis toetas
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse eelkäija Tehnoloogiaagentuur.
Illari Lään
TÜ avalikkussuhete juht
INFO: Tartu Ülikooli Tehnoloogiainstituut, Jane Saatre, tel 737 4804