Autor:
Marianne Liiv

Muuseumiööl külastas arvutimuuseumi tuhatkond inimest

Delta keskuses asuv Tartu Ülikooli arvutimuuseum oli 21. mail toimunud muuseumiööl populaarne. Külastajate vool ei lakanud õhtul kella kuuest kuni südaööni. Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi töötajad Alo Peets ja Anne Villems muuseumi giididena juhtisid rahvast läbi arvutustehnika arenguloo ning tutvustasid erinevaid eksponaate. 

Haruldasemad esemed arvutimuuseumi väljapanekus on jupid Eesti esimesest arvutist Ural-1 aastast 1959, nõukogudeaegse suurarvuti EC-1060 inseneripult, arvuti ISKRA-226, Juku kooliarvuti, Mart Laari tööarvuti aastast 1992, 80ndate aastate sülearvutid, superarvuti aastast 2000 ning mitmed vanad Apple’i arvutid

Lisaks muuseumile sai sel õhtul Delta fuajees mängida vanu ja armsaks saanud mänge nagu Super Mario ja  Pacman. Vanemas eas külastajatele pakkusid need mõnusat äratundmisrõõmu ning ka nooremad külalised mängisid õhinal. Samuti sai käia informaatika tudengite juhtimisel Delta majaga tutvumas.

Tartu Ülikooli arvutimuuseumi sai alguse aastal 2001, kui tänaseks lahkunud Meelis Roos hakkas koguma ajaloolist arvutitega seotud tehnikat. 

Arvutimuuseum on avatud ainult ettetellimisel ning selleks tuleb kirjutada e-posti aadressile arvutimuuseum@ut.ee.

Arvutimuuseumi ekspositsiooni täiendamiseks ootame eraisikutelt ja asutustelt arvutustehnika annetusi. Näiteks on praegu koostamisel ka vanade mobiiltelefonide väljapanek. Kui soovid oma aja ning teadmistega meie arvutimuuseumi tegemistes kaasa lüüa, siis võta ühendust Alo Peetsiga alo.peets@ut.ee või kirjuta arvutimuuseum@ut.ee.

A widescreen scene where ancient and modern elements meet. The setting includes an early Gutenberg press, surrounded by ancient books and scrolls.

Andmeteaduse seminar „Kultuur ja andmed“

Inimesed arvutimuuseumis

Muuseumiöö arvutimuuseumis 2024

Harmonia Universitatis

Õppeaasta viimane kontsert sarjas „Harmonia Universitatis“